Na konferenciji Experimental Biology 2013 (EB 2013) predstavljene su studije iz časopisa The FASEB Journal koji su ukazivale na blagotvorni učinak konzumacija gljiva na ljudsko zdravlje.
Vrijedi istaknuti:
• Randomizirana, klinička studija, provođena tijekom godinu dana, zaključila je kako zamjena crvenog mesa s gljivama može koristiti kao strategija za učinkovito mršavljenje
• Studija temeljena na podacima iz National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES 2001-2010) istaknula je kako se konzumacija gljiva povezuje s boljom kvalitetom prehrane te povećanim unosom pojedinih nutrijenata
• Randomizirana studija provedena na zdravim, odraslim ispitanicima je potvrdila da se unosom gljiva povećava razina vitamina D2
• Interventna studija potvrdila je da obogaćivanje prehrane s 1-2 porcije shiitake gljiva djeluje imunomodulatorno te pozitivno na imunitet
Također, naglašeno je da su potrebna daljnja istraživanja koja će potvrditi sve učinke koje konzumacija gljiva ima na zdravlje.