Znanstvenici su otkrili da 300 mg koenzima Q10 dnevno znatno povećava antioksidativni kapacitet te smanjuje razinu oksidativnog stresa i upalnih markera kod pacijenata operiranih zbog hepatocelularnog karcinoma (HCC), karcinoma jetre.
Koenzim Q10 ili ubikinon pronalazimo i u mesu, ribi hladnih voda te biljnom ulju.
Uočeno je da na razvoj spomenutog karcinoma utječu visoke razine oksidativnog stresa i upalnih markera pa su ih znanstvenici u svrhe istraživanja nastojali smanjiti.
Provedena je slijepa, randomizirana, paralelna i placebom kontrolirana studija na 41 pacijentu s HCC-om. Od toga je 20 pacijenata tijekom 12 tjedana uzimala placebo, a 21 pacijent uzimao je koenzim Q10 u dozi od 300 mg na dan.
Nakon 12 tjedana konzumacije koenzima Q10 otkriveno je značajno smanjenje razine oksidativnog stresa i upalnih markera te povećanje aktivnosti antioksidativnih enzima.
Znanstvenici naglašavaju da je broj ispitanika bio malen i da je potrebno veće i duže istraživanje koje bi potvrdilo pozitivan učinak na postoperativni oporavak pacijenata s hepatocelularnim karcinomom.
Izvor: Nutrition Journal