Datum objave: 05. 11. 2015.

Povezanost pretilosti i većeg rizika od dijabetesa tipa 2 i kardiovaskularnih bolesti odavno je utvrđena. No, poznato je i da određeni udio pretilih osoba ne pokazuje metaboličke znakove povećanog rizika, poput inzulinske rezistencije, visokog krvnog tlaka i visoke razine triglicerida u krvi. S druge strane, neki pojedinci s poželjnom tjelesnom masom, bez obzira na normalan stupanj uhranjenosti, pokazuju znakove povećanog rizika od metaboličkih bolesti.

Tako se posljednjih godina sve češće čuje da postoji „zdrava pretilost“, odnosno, „nezdrava vitkost“. Kako bi se ispitala opravdanost ovih klasifikacija, skupina britanskih znanstvenika odlučila je provesti meta-analizu u kojoj su obrađeni rezultati 14 kohortnih istraživanja koja su se bavila ispitivanjem rizika od dijabetesa tipa 2.

Nakon analize podataka ukupno 140 845 ispitanika primijećeno je da „metabolički zdravi pretili“ imaju znatno niži rizik od dijabetesa nego „metabolički nezdravi pretili“. Međutim, u usporedbi s „metabolički nezdravim vitkim“ osobama, rizik je ipak bio veći.

Autori su stoga zaključili da iako su neki pretili pojedinci „metabolički zdraviji“ od drugih, pretilost i dalje predstavlja razlog za zabrinutost. Nadalje, naveli su i neke nedostatke do sad korištenih metoda određivanja „metaboličkog zdravlja“ jer su shvatili da one trenutno nisu dovoljno osjetljive i specifične.

Izvor: Diabetes Care

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: debljina,

Komentari