Maja Biličić

Datum objave: 09. 02. 2018.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Gothenburgu u Švedskoj otkrili su postojanje potpuno novog sustava reguliranja potkožnog masnog tkiva te vjeruju da će ovo otkriće dovesti do novih istraživanja i saznanja o pretilosti, a moguće i do novih oblika liječenja. 

Istraživanje je provedeno na pretilim glodavcima čiju su masu znanstvenici dodatno povećali utezima na ekstremitetima. Pokazalo se da je dodavanje utega prouzročilo poboljšanje razine glukoze u krvi te smanjenje količine masnog tkiva u onoj mjeri koliko su teški i utezi.

Na temelju ovih podataka znanstvenici su došli do zaključka da se tjelesna masa registrira u donjim ekstremitetima, a ako se poveća, u mozak se šalje impuls koji signalizira smanjenje unosa hrane.

Ovaj mehanizam pomaže regulirati tjelesnu masu i masti te je neovisan o hormonu leptinu koji također utječe na metabolizam i tjelesnu masu. Dodatno, znanstvenici smatraju da kombinacijom leptina i novootkrivene „unutarnje vage“ mogu pronaći nove djelotvorne načine liječenja pretilosti.

Izvor: Proceedings of the National Academy of Sciences

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Debljina i mršavljenje,

Komentari