Ela Lučić

Datum objave: 21. 07. 2020.

Specifični geni povezani su s prisutnošću i količinom određenih bakterija u crijevima. Znanstvenici tvrde kako bi rezultati novog istraživanja, koje je uključivalo gotovo 4000 ispitanika, mogli utjecati na razumijevanje uobičajenih bolesti, uključujući pretilost, sindrom iritabilnog crijeva i Alzheimerovu bolest.

Rezultati međunarodnog istraživanja otkrili su kako specifične promjene u DNK utječu na prisutnost i količinu određenih vrsta bakterija u crijevima. Prethodnim su istraživanjima utvrđene brojne genetske promjene koje su jasno povezane sa sastavom mikrobiote crijeva, ali samo je jedna takva povezanost konstantno primijećena. Ovaj primjer uključuje dobro poznatu pojedinačnu mutaciju koja mijenja sposobnost probave šećera laktoze u svježem mlijeku.

Istom genetskom varijacijom predviđa se i rasprostranjenost bakterija soja Bifidobacterium, koje koriste ili probavljaju laktozu kao izvor energije. Studijom je utvrđeno 13 promjena DNK povezanih s promjenama u prisutnosti ili količini bakterija u crijevima.

Znanstvenici su analizirali podatke 3 890 osoba iz tri različite populacijske studije. Izmjerili su milijune poznatih promjena DNK u svakom pojedincu i uzimanjem uzorka stolice također zabilježili prisustvo i količinu stotina različitih bakterija u crijevima. Otkrili su upečatljive i uvjerljive povezanosti između crijevnih bakterija i gena u svim populacijama.

Sada znanstvenicima veliki izazov predstavlja potvrđivanje zabilježenih opažanja u budućim studijama i određivanje načina na koji pojedine promjene u DNK mogu utjecati na sastav bakterija. Istraživanja ove vrste mogla bi biti ključna za razumijevanje zamršenih bioloških mehanizama koji čine osnovu najvećih zdravstvenih izazova današnjice. Dobiveni rezultati pružaju temelj za analize kojima bi se moglo utvrditi, primjerice, povećava li prisutnost specifičnih sojeva bakterija rizik od određene bolesti ili je samo njena posljedica.

Izvor: Nature Microbiology

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: bakterije, DNK, Geni, laktoza, mikrobiota,

Komentari