Datum objave: 10. 12. 2008.

Već je dugo poznato da umjerena konzumacija vina štiti od kardiovaskularnih oboljenja. Nova studija daje i nov odgovor zašto je tome tako. Naime, znanstvenici su utvrdili da vino ima utjecaj na metabolizam omega – 3 masnih kiselina čiji je pozitivan učinak na zdravlje srca i krvnih žila dobro dokumetiran.

Autori studije su analizirali prehrambene navike i navike unosa alkohola u preko 1 600 ispitanika. Pokazalo se da osobe koje unose umjerene količine vina imaju značajno veću razinu omega-3 masnih kiselina bez obzira na unos ribe.

Takav učinak nije utvrđen kod konzumacije drugih alkoholnih pića što je navelo znanstvenike na zaključak da bi polifenoli iz vina mogli imati važnu ulogu u povećanju koncentracije protektivnih omega-3 masnih kiselina.

Izvor: American Society for Nutrition

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: omega, vino,

Komentari