Ela Lučić

Datum objave: 29. 06. 2020.

Cilj ovog preglednog rada je izvještavanje o promatračkim i interventnim studijama na ljudima koje su objavljene tijekom 2015. i 2016. godine, a bave se povezanošću unosa ili razine omega-3 masnih kiselina u krvi i kognitivnih sposobnosti.

U današnje vrijeme prilično je dobro poznato kako su zdrav način života, uključujući tjelesnu aktivnost, pravilne obrasce prehrane, nepušenje i umjerena konzumacija alkohola povezani sa smanjenim rizikom od nekoliko nezaraznih bolesti, uključujući demenciju, kardiovaskularne bolesti i mnoge vrste karcinoma. Povećani unos polinezasićenih masnih kiselina, uključujući dugolančane omega-3 masne kiseline, sastavni su dio pravilne prehrane.

Već više od 20 godina kontinuirano se proučava potencijalna uloga omega-3 masnih kiselina u prevenciji demencije. Tijekom godina, provedeno je nekoliko promatračkih kohortnih studija, randomiziranih kontroliranih studija i eksperimentalnih mehanističkih studija. Nažalost, izvještaji do sada nisu bili konačni, iako se čini kako se rezultati razlikuju u odnosu na populaciju koja se ispituje.

Mnoge, ali ne i sve prospektivne dugoročne promatračke kohortne studije u koje su bile uključene zdrave starije osobe daju naznake preventivnog djelovanja unosa veće količine ribe, omega-3 masnih kiselina ili povećane razine omega-3 masnih kiselina u krvi (uglavnom dokozaheksaenske masne kiseline). Randomizirane kontrolirane studije koje su uključivale zdrave starije osobe nisu dale pozitivne rezultate, vjerojatno zato što su najčešće prekratkog trajanja. Iako su mnoge od ovih studija prilično produljenog trajanja, još uvijek nije uočen pad bilo kojih kognitivnih funkcija tijekom razdoblja intervencije, koje ponekad traje i do 2 godine.

Suprotno tome, rezultati pojedinih kontroliranih studija provedenih na bolesnicima s blagim kognitivnim padom pokazuju kako bi omega-3 masne kiseline mogle odgoditi daljnje pogoršanje kognitivnih sposobnosti, ali do sada niti jedna studija nije izvijestila o jasnim učincima uzimanja omega-3 masnih kiselina u obliku dodatka prehrani na bolesnike s utvrđenim barem umjerenim kognitivnim padom.

Potencijalno korisni učinci konzumacije ribe i omega-3 masnih kiselina u svrhu očuvanja kognitivnih funkcija starijih osoba još uvijek su vrlo zanimljiva tema, a novi izvještaji kontinuirano se objavljuju. Velik broj studija koje su u tijeku odražava kako taj odnos i dalje nije konačno definiran. Znanstvena zajednica pokušava pružiti prijeko potrebne dokaze kako bi se konačno osmislile preporuke koje mogu utjecati na smanjenje rizika od kognitivnih poremećaja i demencije velikog broja starijih osoba.

Izvor: Current Opinion in Clinical Nutrition & Metabolic Care

Pošalji prijatelju na email

Komentari