Vitaminoteka

Datum objave: 17. 08. 2015.

Prema novoj studiji objavljenoj u časopisu JAMA Oncology, žene u postmenopauzi, posebice one s pretilosti, mogle bi imati koristi od dodatnog povećanja tjelesne aktivnosti na ukupno 300 min umjerene tjelovježbe tjedno.

U studiji su sudjelovale 384 žene u postmenopauzi koje su bile podijeljene u dvije skupine – jedna skupina trebala je vježbati 300 min, a druga 150 min tjedno. Tjelovježba je bila umjerenog intenziteta, a uglavnom je uključivala hodanje, trčanje i vožnju bicikla. U objema skupinama bilo je i žena s normalnom tjelesnom masom i s viškom kilograma, a svima je bilo rečeno da tijekom studije ne mijenjaju svoje prehrambene navike.

Nakon 12 mjeseci, primijećeno je da je skupina koja je trebala vježbati 300 min tjedno pokazala veće smanjenje masne mase, iako se po ukupnom smanjenju mase nije razlikovala od skupine koja je trebala vježbati 150 min tjedno. Nadalje, primijećene su i razlike u smanjenju opsega struka, a kada su se promatrale samo pretile ispitanice, primijećeno je da je veći volumen tjelovježbe kod ovih ispitanica utjecao i na veće smanjenje indeksa tjelesne mase.

Budući da trenutne preporuke za tjelesnu aktivnost predlažu 150 min umjerene tjelovježbe tjedno, autori su zaključili kako dodatno povećanje aktivnosti može donijeti i dodatne zdravstvene koristi.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: menopauza, tjelovježba, Zdravlje žene,

Komentari