Josip Rešetar

Datum objave: 21. 05. 2018.

Konzumacija mesa u stalnom je porastu bez obzira što je sve veći broj dokaza da se visoka konzumacija crvenog i procesiranog mesa povezuje s nizom kroničnih bolesti kao što su kardiovaskularne bolesti, dijabetes tip II i različiti karcinomi.

U aktualnom istraživanju znanstvenici su odlučili ispitali postoji li poveznica između visokog unosa mesa i pojave bolesti nealkoholne masne jetre (NAFLD), a rezultate studije objavili su u časopisu Journal of Hepatology.

Dvogodišnje istraživanje obuhvatilo je 357 ispitanika prosječne starosti 55 godina kojima su praćene metaboličke i jetrene funkcije kao i prehrambeno ponašanje primjenom upitnika o učestalosti konzumacije hrane.

Prema rezultatima ispitanici koji su konzumirali crveno ili procesirano meso u velikoj količini, imali su veći rizik za razvoj NAFLD-a kao i inzulinske rezistencije bez obzira na unos zasićenih masti i kolesterola. Na rizik je utjecala i vrsta termičke obrade kojom je meso bilo prethodno podvrgnuto.

Kao i kod brojnih prethodnih istraživanja preporuke ostaju iste. Smanjivanjem unosa crvenog i procesiranog mesa, korištenjem ribe i bijelog mesa kao alternativnih rješenja te kuhanjem i pirjanjem kao poželjnim termičkim načinima priprave jela uvelike se može smanjiti rizik od različitih kroničnih nezaraznih bolesti.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: crveno meso, Jetra i žuč, NAFLD,

Komentari