Josip Rešetar

Datum objave: 29. 12. 2017.

Kurkumin može pomoći u održavanju veće raznolikosti mikrobiote nakon ovarijektomije, kirurškog zahvata uklanjanja jajnika, zaključak je novog istraživanja objavljenog u časopisu Nutrients.

Kurkumin, aktivni sastojak kurkume, u prijašnjim studijama je pokazao preventivan učinak na debljanje kod štakora koji su bili u menopauzi. Uočene pojave zaintrigirale su znanstvenike koji su nastojali ispitati je li uspješno održavanje tjelesne mase konzumacijom kurkumina bilo na neki način povezano s promjenom u sastavu crijevne mikrobiote.

U aktualnom dvanaestotjednom istraživanju, miševi su nakon ovarijektomije bili hranjeni prehranom obogaćenom kurkuminom ili prehranom unutar koje je destilirana voda predstavljala placebo.

Rezultati su pokazali da je kod miševa hranjenih kurkuminom, u odnosu na kontrolnu skupinu, bila prisutna značajno veća raznolikost čak sedam bakterijskih vrsta. Dodatno su potvrđeni rezultati prijašnjih istraživanja budući da kod miševa hranjenih kurkuminom nije došlo do porasta tjelesne mase. Međutim, važno je naglasiti da kurkumin nije utjecao na razinu hormona estrogena jer su izmjerene vrijednost serumskog estradiola ostale iste kao i na početku istraživanja.

Istraživanje je također iznjedrilo 2 neočekivana ishoda. Naime, miševi hranjeni kurkuminom imali su manju razinu bakterije roda Anaerotruncus koja se povezuje s prenatalnim stresom i staračkom makularnom degeneracijom. Kod istih miševa pronađena je niža koncentracija bakterije Helicobacter pylori, najčešćeg uzročnika čira na želucu.

Budući da je istraživanje provedeno na relativno malom uzorku, znanstvenici pozivaju na nova istraživanja kako bi se dobila precizna uzročno-posljedična veza između kurkumina, pretilosti i menopauze.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Kurkumin, mikrobiota,

Komentari