Vitaminoteka

Datum objave: 01. 08. 2011.

Objavljeno je da osobe s poremećajem prehrane, poput anoreksije ili bulimije, imaju znatno povećani rizik od prijevremene smrti, u odnosu na zdrave osobe.

Analizom 36 istraživanja koja su se bavila poremećajima u prehrani, pokazano je peterostruko povećanje stope mortaliteta kod osoba s anoreksijom, dok su kod osoba s bulimijom i ostalim poremećajima prehrane te stope bile dvostruko veće, u odnosu na osobe bez poremećaja u prehrani. Isto tako, osobe s dijagnosticiranom anoreksijom u dvadesetim godinama imaju 18 puta veći rizik od smrti nego njihovi zdravi vršnjaci.

Ne zna se što je točan razlog navedenom, ali zna se da dugoročno poremećaj u prehrani odnosno pothranjenost dovodi do ozbiljnih fizičkih posljedica. Također je poznato je da je 20% smrtnosti među ljudima s anoreksijom uzrokovano suicidom jer značajni postotak osoba s anoreksijom pati i od psihičkih poremećaja, poput opsesivno-kompulzivnog poremećaja, depresije i anksioznosti.

Stoga, da bi se očekivalo poboljšanje stanja takvih pacijenata, treba liječiti sve njihove pridružene fizičke i mentalne probleme, a ne samo anoreksiju.

Izvor: Arch Gen Psychiatry

Pošalji prijatelju na email

Komentari