Poremećaji hranjenja manje učestali u mladih atletičarki

Datum objave: 01. 01. 2005.

Studija provedena na Sveučilištu Države Ohio otkrila je da manji broj atletičarki pati od poremećaja hranjenja. Studija je provedena na 680 studentica, a 15 % ispitnica pokazalo je naginjanje ka bulimiji i kompulzivnom prejedanju. Veliki dio ispitanica nije pokazao nikakve simptome poremećaja prehrane.
Sportstka psihologinja na Sveučilištu Države Ohio zadovoljna je rezultatima studije i ističe da poremećaji hranjenja nisu više toliko učestali, te se čini da ova skupina rjeđe podliježe poremećajima od ostalih studenata. Mlade sportašice su skupina djevojaka koje imaju liniju, ali istodobno moraju paziti na udio tjelesne masti. Prosječna mlada atletičarka teži 68 kg, za razliku od mladića koji prosječno teže 80 kg.
Čini se da je mentalno zdravlje sportašica na višoj razini u usporedbi s prosječnom populacijom studenata. Ipak, poremećaji hranjenja prisutni su u nekih mladih sportašica, te treba biti pripravan kako bi se problem razaznao u samom početku, kada je još moguće utjecati na njega.
Izvor: 110th annual meeting of the American Psychological Association in Chicago, Aug. 23, 2002

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Poremećaj hranjenja,

Komentari