Datum objave: 29. 06. 2012.

Iako se poremećaji hranjenja obično povezuju s tinejdžericama i ženama mlađe životne dobi, njihova pojava je sve češća i kod starijih žena, upozoravaju američki znanstvenici.

Poremećaji u uzimanju hrane su opasni poremećaji u ponašanju koji su rezultat međusobnog djelovanja niza faktora, a mogu uključivati emocionalne poremećaje i poremećaje ličnosti, pritisak u obitelji, moguću genetsku ili biološku predispoziciju i kulturu u kojoj postoji obilje hrane i opsjednutost mišlju o mršavosti.

Istraživači s University of North Carolina su na uzorku od oko 1800 ispitanica starijih od 50 godina utvrdili kako 62% žena te dobi smatra da im tjelesna masa ima negativan utjecaj na život. 70% ispitanica je izjavilo i kako je trenutno na dijeti ili na druge načine pokušava smanjiti tjelesnu masu, objavio je International Journal of Eating Disorders. Ti su pokušaji u velikom broju slučajeva uključivali korištenje lijekova za mršavljenje, uzimanje diuretika ili laksativa, povraćanje i prekomjernu tjelovježbu.

Znanstvenici procjenjuju kako su bulimija, anoreksija i drugi poremećaji hranjenja prisutni kod više od 10 milijuna osoba u SAD.

Izvor: PLIVAzdravlje.hr

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Poremećaj hranjenja,

Komentari