Maja Biličić

Datum objave: 16. 04. 2018.

Analizom tri najpopularnije knjige o mršavljenju na Amazonu utvrđeno je da uglavnom prevladavaju komercijalni planovi prehrane siromašni ključnim mikronutrijentima.

Za ovo su istraživanje znanstvenici napravili pregled kroz najpopularnije knjige o prehrani na web stranici Amazon.com Riječ je o knjigama Eat to Live-Vegan, Aggressive Weight Loss, Fast Metabolism Diet i Eat, Drink and Be Healthy čiji planovi prehrane su osiguravali manje od 90% preporučene dnevne doze mikronutrijenata poput vitamina B1, B12, B3, D i E te cinka, kalcija, kalija, magnezija ili selena.

Naime, znanstvenici su se usredotočili na tjedni jelovnik svake pojedine vrste prehrane te uz pomoć aplikacija utvrdili i količinu unesenih hranjivih tvari.

Otkriveno je da komercijalni planovi prehrane preveliku pozornost pridaju smanjenju unosa energije i određenih makronutrijenata, no zaboravljaju se osvrnuti i na unos vrlo bitnih mikronutrijenata.

Znanstvenici zaključuju da čak i posebni planovi prehrane napravljeni za ciljane grupe imaju mnoge nedostatke, kao što je nedovoljan unos organizmu bitnih mikronutrijenata, te preporučuju uzimanje dodataka prehrani i pomnije pristupanje uravnoteženoj prehrani.

Izvor: Nutrients

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Debljina i mršavljenje, dijeta,

Komentari