Datum objave: 21. 09. 2016.

Prema novom zanimljivom istraživanju objavljenom u časopisu Circulation, nedostupnost trgovina s ponudom „zdrave hrane“ u blizini mjesta stanovanja potencijalno može doprinijeti razvoju ateroskleroze.

Istraživanje je obuhvatilo 5 950 odraslih osoba kojima je tijekom 12 godina praćenja u tri navrata snimanjima kompjutoriziranom tomografijom procijenjeno nepovoljno nakupljanje plaka na stjenkama arterija. Ovi nalazi potom su uspoređeni s dostupnosti rekreacijskih centara i trgovina „zdrave hrane“ u naseljima, kao i s pogodnosti naselja za šetnju te samom društvenom okolinom.

Nakon obrade prikupljenih podataka primijećeno je da je jedini čimbenik koji je bio povezan s razvojem ateroskleroze bila dostupnost trgovina s ponudom hrane koja može podržati zdravlje srca i krvnih žila – poput voća i povrća, cjelovitih žitarica, mahunarki i ribe. Zapaženo je da su ispitanici kojima su navedene trgovine bile u krugu od najviše 1,5 km od mjesta stanovanja, pokazali smanjenje ili usporeno nakupljanje plaka na stjenkama arterija.

Ovo istraživanje samo je jedno u nizu onih koji pokazuju kako nepovoljna infrastruktura u naseljima što se tiče objekata u kojima se prodaje ili poslužuje hrana, može utjecati na rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: bolesti srca, pravilna prehrana,

Komentari