Ela Lučić

Datum objave: 30. 11. 2020.

Rezultati novog istraživanja iz Meksika pokazali su kako kombinacija probiotika i prebiotika može ublažiti konstipaciju kod djece s cerebralnom paralizom, populacijske skupine u kojoj je zabilježena njena velika učestalost.

U ovu studiju znanstvenici su uključili 37 djece s cerebralnom paralizom i kroničnom konstipacijom te ih nasumično podijelili u četiri skupine: prva skupina uzimala je placebo, druga skupina probiotik Lactobacillus reuteri DSM 17938 u obliku dodatka prehrani, treća skupina prebiotik inulin iz agave, a četvrta skupina mješavinu prebiotika i probiotika tijekom 28 dana.

Rezultati su pokazali kako je u skupini koja je uzimala probiotike, prebiotike i njihovu mješavinu uočeno značajno poboljšanje u parametrima poput prekomjernog zadržavanja stolice, prisutnosti fekalne mase u rektumu i bolne defekacije.

Uz to, u skupini koja je uzimala isključivo probiotike zabilježeno je značajno smanjenje pH vrijednosti stolice. Znanstvenici smatraju kako bi se to moglo pripisati spoju reuterinu koji je proizveo probiotički soj Lactobacillus reuteri, antimikrobnoj tvari koja inhibira adheziju patogenih mikroorganizama na crijevni epitel. S druge strane, u prebiotičkoj skupini zabilježeno je poboljšanje konzistencije stolice.

Primjena probiotika L. reuteri DSM 17938 te inulina iz agave učinkovita je alternativa za poboljšanje karakteristika stolice i ublažavanja konstipacije kod djece s cerebralnom paralizom. Uzimanje probiotika L. reuteri DSM 17938 poboljšalo je pokretljivost crijeva i utjecalo na smanjenje pH vrijednosti stolice, dok je inulin iz agave poboljšao konzistenciju stolice. Međutim, kada je analizirano djelovanje njihove mješavine, nije uočen jednak učinak, zaključili su znanstvenici.

Izvor: Nutrients

Pošalji prijatelju na email

Komentari