Maja Biličić

Datum objave: 20. 07. 2017.

Novo istraživanje pokazalo je da dvije do tri porcije prženih krumpirića tjedno može udvostručiti rizik od prerane smrti.

Znanstvenici su u svoje istraživanje uključili 4440 odraslih osoba dobi 45 do 79 godina te su ih nastavili pratiti narednih 8 godina. Sudionici su u svrhe istraživanja morali ispuniti upitnik o učestalosti konzumacije pojedine hrane, a dobivene podatke znanstvenici su koristili kako bi utvrdili sveukupnu tjednu konzumaciju prženog i neprženog krumpira. Tijekom 8 godina nakon početka istraživanja umrlo je 236 sudionika.

Sveukupnu konzumaciju krumpira znanstvenici nisu povezali s rizikom od smrti, no drukčije podatke dobili su analizirajući konzumaciju prženih krumpira, kao što su pomfrit ili čips. Otkrili su da osobe koje su konzumirale dvije do tri porcije prženih krumpira tjedno imaju dvostruko veći rizik od prerane smrti, a s povećanjem učestalosti konzumacije povećavao se i taj rizik.

Znanstvenici zaključuju da se zbog prečeste konzumacije prženih krumpirića znatno povećava rizik od smrti. Međutim, istraživanje je provedeno samo metodom promatranja pa su potrebna nova istraživanja s većim uzorkom koja će im otkriti kako prženi krumpirići utječu na preranu smrt te povećava li se rizik od smrti i sveukupnom konzumacijom krumpira.

Izvor: Medical News Today

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Prženi krumpirići,

Komentari