Ela Lučić

Datum objave: 23. 03. 2020.

Trkači maratona ne mogu se osloniti na elektrolite u obliku dodataka prehrani kako bi održali ravnotežu natrija, tvrde istraživači. 

Natrij ima nekoliko bitnih uloga u tijelu, kao što su održavanje krvnog tlaka i reguliranje funkcije mišića i živaca. Održavanje razine natrija u ravnoteži tijekom tjelovježbe posebno je važno kako bi se spriječili različiti problemi, uključujući mučninu, grčeve u mišićima, vrtoglavicu i umor. Visoke, kao i niske vrijednosti, mogu uzrokovati ove simptome. Umjesto toga, trčanje većih udaljenosti na treningu, manja tjelesna masa i izbjegavanje prekomjerne hidracije pokazali su se važnim čimbenicima u sprečavanju bolesti uzrokovanih neravnotežama elektrolita, otkrili su istraživači. 

Njihova studija objavljena u časopisu Clinical Journal of Sports Medicine također je pokazala da visoke temperature povećavaju učestalost ovih vrsta bolesti. Nekolicina koautora studije ima iskustvo pružanja medicinske skrbi za trkače ultramaratona te se i sami natječu, tako da su upoznati s izazovima s kojima se sportaši susreću. 

Općenito se mislilo da će uzimanje elektrolita i vode spriječiti simptome poput grčenja mišića, neravnoteže elektrolita i vrtoglavice, ali ističu da trenutno nema dokaza koji bi to potvrdili. Previsoke ili preniske vrijednosti natrija tijekom vježbanja mogu naštetiti sportašima. Provedeno se istraživanje usredotočilo na dva stanja: hipernatremiju, koja se javlja kada je razina natrija previsoka i povezana s dehidracijom, te hiponatremiju povezanu s tjelovježbom, što je uzrokovano padom razine natrija. Hiponatremija može dovesti do promijenjenog mentalnog statusa, napadaja, plućnog edema, pa čak i smrti. Prema prethodnim studijama, dokumentirano je 14 takvih smrtnih slučajeva od 1985. godine. 

Za provođenje studije, istraživači su okupili 266 trkača ultramaratona s trkaćih sportskih događaja, koji uključuju trčanje 250 kilometara tijekom sedam dana po neravnom terenu, u ekstremnim vremenskim uvjetima u različitim pustinjama širom svijeta. Podaci su prikupljeni petog dana događaja, kada su sportaši pretrčali 80 kilometara. Ukupno 98 trkača natjecalo se na temperaturama koje su iznosile preko 34°C. Također, podaci su prikupljeni od sportaša na početku i na kraju utrke od 80 kilometara. Prije utrke, sudionici su bili upitani koje dodatke prehrani s elektrolitima planiraju koristiti, koliko često ih planiraju uzimati i koja im je strategija pijenja. Izvijestili su o svojim prethodnim programima treninga te im je zabilježena tjelesna masa. Na cilju, prije hidracije ili odmaranja, istraživači su ih još jednom izvagali i pitali koliko pažljivo slijede planove unosa tekućine i uzimanja dodataka prehrani. Uzet je i uzorak krvi za mjerenje razine natrija. 

Postoji više različitih metoda uzimanja elektrolita, ali istraživači navode kako većina strategija za unos elektrolita završi konzumacijom pića s nižom koncentracijom natrija od one u tijelu. Zbog toga prevelika konzumacija otopina elektrolita može rezultirati hiponatremijom povezanom s tjelovježbom . 

Analizom podataka pokazalo se da je kod 41 sportaša uočena neravnoteža natrija do kraja utrke. Kod 11 trkača utvrđena je hiponatremija povezana s tjelovježbom, a 30 je bilo dehidriranih, s previsokom razinom natrija u krvi. Također, 88% slučajeva zabilježene neravnoteže natrija dogodilo se tijekom utrka održanih pri visokim temperaturama. 

Svaki od sudionika uzimao je dodatke prehrani, iako su vrsta, količina i način unosa neznatno utjecali na razinu natrija. Prekomjerna hidracija može smanjiti razinu elektrolita, a uzimanje elektrolita u obliku dodataka prehrani neće zaštititi trkače, tvrde znanstvenici

Daljnja analiza podataka također je pokazala da su sudionici s hiponatremijom u prosjeku imali kraće programe treninga, bili veće tjelesne mase te im je trebalo 5-6 sati više za završetak utrke. Istraživači su zaključili da je trčanje pri vrućim temperaturama neovisan čimbenik rizika za bolesti uzrokovane neravnotežom natrija. Izbjegavanje prekomjerne hidracije najvažniji je čimbenik u sprječavanju hiponatremije, a izbjegavanjem dehidracije spriječena je hipernatremija. 

Pošalji prijatelju na email

Komentari