Pomažu li dodaci prehrani oboljelima od karcinoma?

Datum objave: 01. 01. 2005.

Kako bi se dao odgovor na pitanje iz naslova, provedena je i u časopisu Journal of the National Cancer Institute objavljena meta-analiza 59 studija odabranih iz 4 online baze: Cochrane Library, MEDLINE, EMBASE, i AMED..
U obzir su uzimane kontolirane randomizirane studije koje su uključile nutritivne intervencije kod pacijenata oboljelih od raka ili onih sa preinvazivnim lezijama.

Od 59 studija, 25 ih se odnosilo na studije sa pacijentima oboljelim od raka, a 34 na studije koje su uključile osobe sa preinvazivnim lezijama.
Nutritivne intervencije uključile su unos vitamina A, B6, C, E, folne kiseline, kalcija, beta karotena, selena, vlakana i zelenog čaja.
Analiza rezultata pokazala je da nutritivna intervencija bilo kojim promatranim dodatkom prehrani, s obzirom na rizik od smrti zbog bilo kojeg uzroka, nije pokazala statistički značajno poželjno djelovanje.
Iako je izvješće o djelovanju dodataka prehrani kod bolesnika sa dijagnosticiranim karcinomom ili onih sa preinvazivnim lezijama, uglavnom negativno, za oboljele od raka kože i dojke nadzire se trunka nade.
Naime, nutritivna intervencija, bilo u vidu savjeta o promjenama prehrambenih navika, ili o dodatnoj suplementaciji, povezana je sa 30%-tnim smanjenjem rizika za razvoj raka dojke.
Slično, jedna studija pokazala je da suplementacija selenom može rezultirati 41% - tnim smanjenjem rizika od smrti usljed raka kože.
Prema rezultatima meta-analize, suplementacija niti jednim promatranim suplementom nije se pokazala djelotvornom kod osoba sa preinvazivnim lezijama.

Ipak, postoje „neki dokazi“ da suplementacija kalcijem smanjuje ponovni nastanak polipa kolorektalnog sustava.
Journal of the National Cancer Institute (Vol. 98, pp. 961-973)

Pošalji prijatelju na email

Komentari