Datum objave: 13. 05. 2013.

Istraživanje objavljeno u časopisu Naunyn-Schmedeberg's Archives of Pharmacology bavilo se utjecajem konzumacije zelenog čaja na regulaciju tjelesne mase te razine glukoze u osoba oboljelih od dijabetesa tipa 2. Naime, spojevi prisutni u zelenom čaju kojima se pripisuje navedeno potencijalno djelovanje su flavonoidi katehini.

Za potrebe istraživanja ekstrahirani spojevi iz zelenog čaja dani su zdravim miševima te miševima s dijabetesom tipa 2 na dijeti s visokim unosom masti. Kako bi spriječili apsorpciju visokih koncentracija katehina u krvotok jednoj grupi miševa dan je ekstrahirani spoj u kombinaciji s polietilen glikolom koji je sprječavao apsorpciju.

Rezultati su pokazali da svakodnevni unos zelenog čaja u kombinaciji s etilen glikolom doprinosi gubitku tjelesne mase te regulaciji glukoze u krvi i smanjenju inzulinske rezistencije u zdravih i miševa s dijabetesom na dijeti visokoj mastima za razliku od konzumacije isključivih katehina. Zahvaljujući polietilen glukolu, katehini su se dulje zadržavali u crijevima te na taj način održavali razinu glukoze tijekom duljeg perioda.

Autori ističu da je navedena kombinacija potencijalno dobra za terapiju pretilosti te dijabetesa tipa 2 povezanog s pretilošću bez nuspojava.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: čaj,

Komentari