Datum objave: 16. 12. 2014.

Prema nedavnom istraživanju objavljenom u časopisu Menopause, soja može pomoći smanjiti učestalost tzv. valunga, tj. navala vrućine u razdoblju perimenopauze, ali samo ženama čiji organizam može proizvesti metabolit soje – ekvol.

U istraživanju je sudjelovalo 357 žena dobi 45-55 godina koje nisu koristile hormonske nadomjeske te su konzumirale sojine proizvode barem tri puta tjedno. Ispitanice su tijekom istraživanja bilježile učestalost i jakost navala vrućine, a iz uzoraka urina određeno je mogu li proizvesti ekvol, metabolit sojinog izoflavona daizdeina koji nastaje aktivnošću crijevne mikroflore.

Rezultati su pokazali da je 34 % ispitanica istraživanja moglo proizvesti ekvol te je primijećeno da su potonje imale čak 76 % nižu vjerojatnost pojave navala vrućine ukoliko su unosile mnogo soje. Konzumacija soje nije utjecala na smanjenje jačine valunga, već samo na njihovu učestalost.

Među ispitanicama koje nisu proizvodile ekvol, soja nije pokazala učinak.

Inače, kako bi uvidjele može li im soja pomoći, ženama se preporučuje uvrstiti je u prehranu na četiri do šest mjeseci. Smatra se da sposobnost proizvodnje ekvola ima oko 35 % Europljanki.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: soja,

Komentari