Datum objave: 15. 01. 2015.

Za pojedince na restriktivnim dijetama uobičajeno je barem povremeno provjeravanje tjelesne mase, stoga je u novom finskom istraživanju ispitano da li je učestalost vaganja povezana s gubitkom kilograma.

U istraživanju su analizirani detalji o ukupno 2 838 provjera tjelesne mase koje je, za vrijeme pohađanja jednog zdravstvenog programa, samoinicijativno provelo 40 ispitanika. Svi ispitanici su imali prekomjernu tjelesnu masu te su izjavili da im je osobni cilj izgubiti višak kilograma.

Nakon obrade rezultata primijećeno je da su ispitanici koji su se češće vagali, izgubili i više kilograma. S druge strane, kod ispitanika kojima bi između dva „ stajanja na vagu“ prošlo više od tjedan dana, zapaženo je čak i povećanje tjelesne mase.

U prosjeku, 5,8 dana pokazalo se kao najduže vrijeme između dva vaganja koje nije bilo povezano s nakupljanjem kilograma.

Iako ovi rezultati možda samo ukazuju da pojedinci s manjom motivacijom za gubljenje kilograma jednostavno i rjeđe staju na vagu, autori svejedno napominju kako redovite provjere mogu biti od koristi. Svakodnevno vaganje, ili barem jedanput tjedno, može pomoći pojedincima koji žele smršavjeti da „ostanu na pravom putu“.

Izvor: PLOS ONE

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: debljina,

Komentari