Datum objave: 13. 06. 2007.

Epidemiološke studije povezuju polifenole sa smanjenim rizikom od kardiovaskularnih bolesti.

Kad je riječ o unosu polifenola svakodnevnom prehranom, presudna je kombinacija 3 čimbenika: učestalost konzumiranja, veličina porcije i koncentracija polifenola.

Artičoke, peršin, prokulica, jagode i grožđe frcaju polifenolima dok ih npr. u avokadu i dinjama nema previše.

Što prosječnom Francuzu osigurava najviše polifenola? Jabuke, jagode, salata, luk, krumpir i razno povrće.

Gotovo polovicu dnevnog unosa polifenola Francuzi dobivaju jabukama i krumpirom, a razlog nije visok udjel polifenola nego zastupljenost u svakodnevnoj prehrani s obzirom na količinu.

Izvor: Journal of Nutrition

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: antioksidansi,

Komentari