Datum objave: 12. 04. 2013.

Randomizirana, duplo-slijepa, kontrolirana studija provedena je na 46 pretilih muškaraca srednje životne dobi na Novom Zelandu pri čemu su dobivali dodatke prehrani u obliku ekstrakta lista masline tijekom perioda od 12 tjedana. Ekstrakt lista masline sadržavao je komponente poput oleuropeina te hidroksitirosola koji se smatraju jakim antioksidansima poznatim po smanjenju oksidativnog stresa u organizumu.

Po završetku perioda od 12 tjedana uočena je poboljšana osjetljivost na inzulin za 15% u odnosu na grupu ispitanika koja je dobivala placebo. Također, uočen je bolji odgovor beta stanica gušterače odgovornih za proizvodnju inzulina.

Autori studije zaključili su da se uzimanjem ekstrakta polifenola maslinovog lista poboljšava kapacitet proizvodnje inzulina beta stanica gušterače te osjetljivost na inzulin u pretilih muškaraca u riziku od metaboličkog sindroma.

Rezultati studije objavljene su u časopisu PLoS One.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dijabetes,

Komentari