Magdalena Klepo

Datum objave: 31. 10. 2023.

Starenje kože podrazumijeva postepeno usporavanje metabolizma kože koje započinje u dobi od 25 do 30 godina te se polako vremenom razvija. Primjećuju se promjene u teksturi kože koje prati i pojava tankih finih linija. Koža postaje tanka te manje otporna na oštećenja.

Na starenje kožu utječu unutarnji (geni, protok krvi) i vanjski čimbenici (pretjerana izloženost suncu, pušenje, zagađenost zraka, temperatura, prehrana i životni stil). Proces starenja kože ne možemo zaustaviti, ali možemo utjecati na njegovo odgađanje.

Povećana izloženost vanjskim utjecajima uzrokuje oksidacijski stres, proces koji predstavlja glavni razlog starenja kože. Za razvoj oksidacijskog stresa odgovorni su slobodni radikali koji uzrokuju oštećenja strukture stanica dovodeći do pojave prvih znakova starenja kože. U borbi protiv slobodnih radikala ključni su antioksidansi. Oni potiskuju slobodne radikale, zaustavljajući njihovo djelovanje ili jačanjem sustava protiv slobodnih radikala. U skupinu antioksidansa spadaju i polifenoli, biljni spojevi sa snažnom antioksidativnom aktivnošću. Novija istraživanja pokazuju da polifenoli djeluju protuupalno te sve više dokaza ističe ulogu polifenola u poticanju stvaranja enzima koji imaju antioksidativno djelovanje u organizmu, poput glutation transferaze.

Prethodna istraživanja dokazala su da polifenoli iz muškatnog vina, uključujući antocijane, kvercetin i elaginsku kiselinu mogu pomoći u smanjenju upale i oksidativnog stresa. Utvrđeno je da upravo muškatno vino u usporedbi s drugim sortama crnog vina ima specifičan polifenolni sastav. Znanstvenike je zanimalo imaju li polifenoli iz muškatnog vina potencijal za poboljšanje stanja kože, posebno elastičnosti i transepidermalnog gubitka vode kod žena srednje i starije životne dobi.

Znanstvenici su u randomiziranu kontroliranu studiju uključili 17 žena, dobi 40 do 67 godina. Ispitanice su nasumično raspoređene u dvije skupine od kojih je polovina ispitanica primala 300 ml dealkoholiziranog muškatnog vina tijekom šest tjedana, a druga polovica placebo. Nakon toga ispitanice su napravile pauzu od dva tjedna. Tijekom studije, redovito je praćeno stanje kože, uključujući transepidermalni gubitak vode, elastičnost, pojavu bora i crvenila kože. Također su mjereni biomarkeri upale i oksidativnog stresa, kao što su krajnji produkt glikacije (AGE), aktivnost glutation peroksidaze i matrične metaloproteaze-9 (MMP-9).

Rezultati su pokazali da je konzumacija dealkoholiziranog muškatnog vina povezana sa značajno poboljšanom elastičnošću kože i smanjenim gubitkom vode na površini kože. Kod ispitanica koje su konzumirale dealkoholizirano muškatno vino primijećeno je poboljšanje u glatkoći kože te niže razine biomarkera upale i oksidativnog stresa u odnosu na početnu vrijednost.

Znanstvenici su zaključili da polifenoli iz muškatnog vina mogu biti saveznici u usporavanju starenja kože, prvenstveno povećavajući elastičnost kože te jačajući kožnu barijeru.

Izvor: Nutrition

Pošalji prijatelju na email

Komentari