Ela Lučić

Datum objave: 13. 02. 2020.

Uzimanje polifenola iz manga može smanjiti markere upale te povećati broj dobrih bakterija u crijevima osoba s upalnim bolestima crijeva, pokazala je nedavno provedena studija.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Teksasu navode kako osmotjedno uzimanje ekstrakta manga, koji je bogat polifenolima poput galotanina i galne kiseline, može smanjiti vrijednosti proupalnih markera kao što su interleukin-8 (IL-8) i faktor stimulacije granulocitno-makrofagnih kolonija (GM-CSF). Polifenoli manga također su utjecali na značajno povećanje obilja probiotičkih sojeva Lactobacillus spp., Lactobacillus plantarum, Lactobacillus reuteri i Lactobacillus lactis.

U pilot studiju bilo je uključeno deset osoba s dijagnozom upalnih bolesti crijeva. Svim sudionicima dodijeljene su doze ekstrakta pulpe manga od 200 do 400 mg dnevno, počevši od najmanje, a zatim povećavajući dozu tijekom prvog tjedna. 

Rezultati su pokazali kako je ekstrakt pulpe manga povezan sa značajnim poboljšanjima rezultata Simple Clinical Colitis Activity Index upitnika (SCCAI), koji se koristi za procjenu ozbiljnosti simptoma kod osoba s upalnom bolesti crijeva. 

Nadalje, razina proupalnih markera interleukina-8 smanjila se za 16,2%, onkogena reguliranog rastom (GRO) za 25% i faktora stimulacije granulocitno-makrofagnih kolonija za 28,6%. Znanstvenici su također izvijestili o povećanju broja različitih vrsta laktobacila, što je popraćeno većom proizvodnjom fekalne maslačne kiseline. Prikupljeni dokazi pokazali su da neke kratkolančane masne kiseline, posebice maslačna kiselina, imaju zaštitnu ulogu u održavanju mukozne barijere debelog crijeva, pa tako pomažu u obnavljanju propusnosti sluznice crijeva kod pacijenata s upalnom bolesti, navode istraživači. 

U provedenom istraživanju, osmotjedni unos ekstrakta manga značajno je povećao proizvodnju fekalne maslačne kiseline, što može rezultirati pojačanom funkcijom mukozne barijere. Stoga, obogaćivanje prehrane mangom ili drugim namirnicama bogatim galotaninom čini se kao korisna potpora konvencionalnim lijekovima u liječenju upalne bolesti crijeva, zaključili su znanstvenici. 

Izvor: Nutrition Research

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: mango, Upalne bolesti crijeva,

Komentari