Josip Rešetar

Datum objave: 27. 09. 2018.

Osobe starije životne dobi kod kojih je prisutan gubitak pamćenja mogle bi ublažiti kognitivni pad konzumacijom polifenolnog ekstrakta grejpfruta i borovnice.

Šestomjesečno istraživanje koje je obuhvatilo 215 ispitanika starosti između 60 i 70 godina promatralo je utjecaj polifenolnog ekstrakta grejpfruta i borovnice na gubitak pamćenja. Ispitanici su svakodnevno dobivali 300 mg navedenog ekstrakta ili pak placebo te su im na početku i kraju istraživanja uzimani uzorci urina i rezultati posebnih testova za pamćenje.

Polifenolni ekstrakt pokazao je pozitivan učinak na pamćenje kod ispitanika koji su imali najmanji kapacitet pamćenja.

Zanimljivo, kod iste skupine je u urinu pronađena veća količina polifenolnih metabolita u odnosu na druge ispitanike.

Zbog individualnih razlika u količini polifenolnih metabolita kao i nerazjašnjenih puteva metabolizma nameće se potreba za novijim studijama čiji bi rezultati trebali razjasniti za koju skupinu ispitanika bi primjena ovakvog ekstrakta bila od najveće koristi.

Izvor: The Journals of Gerontology; Biological and Medical Sciences
 

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: borovnica, grejp, pamćenje, polifenoli,

Komentari