Josip Rešetar

Datum objave: 03. 01. 2018.

Alergije na hranu se najčešće pojavljuju u djetinjstvu, no sve je viša stopa pojavljivanja i u odrasloj dobi.

Naime, gotovo polovica odraslih koji pate od alergija na hranu tvrde da su razvili alergije nakon puberteta. Odrasli su najčešće alergični na školjke, a incidencija u Sjedinjenim Američkim Državama iznosi čak 3,6%. Česte alergološke tegobe izaziva i drvo lješnjaka čija se incidencija od 2008. godine povećala za 1,3%. Dodatno, ukupni rizik od alergija niži je kod bijelaca u odnosu na Afroamerikance, Azijate i Hispanoamerikance.

S druge strane, alarmantan je podatak da je incidencija alergije na kikiriki kod djece od 2010. godine porasla za čak 21%.

Slično kao i kod odraslih, i kod djece su u porastu alergije na stablo lješnjaka i školjke s porastom od 18%, odnosno 7%.

Rasna osjetljivost je kod djece izraženija, pa tako djeca Afroamerikanaca imaju čak 2 puta veći rizik od alergije na kikiriki u odnosu na djecu bijelaca.

Znanstvenici pozivaju na češća alergološka testiranja, osobito ako se nakon konzumacije određenih namirnica javljaju neobične tjelesne reakcije. Također se pozivaju roditelji na što ranije uvođenje kikirikija u prehranu male djece budući da se na taj način značajno može smanjiti rizik od alergije u kasnijoj fazi djetinjstva.

Izvor: American College of Allergy, Asthma and Immunology Annual Scientific Meeting

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: alergija, Zdravlje djece,

Komentari