Datum objave: 21. 11. 2016.

Novo istraživanje znanstvenika sa švicarskog sveučilišta upućuje na povećanje aktivnosti T- stanica imunosnog sustava pomoću L-arginina, aminokiseline koja se unosi hranom. Prema rezultatima tog istraživanja, pri povišenim razinama L-arginina, metabolizam T-stanica se mijenja te one tako duže preživljavaju i učinkovitije su u borbi protiv karcinoma.

T-stanice imaju ključnu ulogu u obrani imunosnog sustava protiv virusa, bakterija i stanica karcinoma. Imunolozi već dugo imaju za cilj prilagoditi aktivnost i učinkovitost T-stanica kako bi se mogao prilagoditi i imunosni odgovor. U ovom su istraživanju analizirani metabolički putovi T-stanica nakon aktivacije kako bi se istražila mogućnost kontrole njihove aktivnosti putem prehrane.

Pomoću spektrometrijskih metoda u metabolizmu arginina prepoznat je potencijal za terapijsku intervenciju, odnosno, uočeno je da oralno primijenjeni L-arginin obogaćuje T-stanice višim kapacitetom za preživljenje i omogućuje im veću učinkovitost u borbi protiv karcinoma. Kako bi objasnio odgovorni molekularni mehanizam, istraživački je tim razvio metodu za otkrivanje proteina koji ulaze u reakcije s metabolitima. Primjenom te metode otkrivena su tri proteina koja reagiraju na povišene razine L-arginina te sudjeluju u izmjeni T-stanica u cilju povećanja preživljenja tih stanica.

Ovo istraživanje prikazuje kako globalna analiza proteina i metabolita u stanicama imunosnog sustava može voditi novim metodama pojačanja imunosnog odgovora, odnosno poboljšanim staničnim imunoterapijama.

Izvor: Cell

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: arginin, dodaci prehrani, karcinom,

Komentari