Datum objave: 23. 09. 2011.

Sve je više dokaza da začinjena hrana koja sadrži enzim mirozinazu, u kombinaciji s brokulom, pojačavaju antikarcinogeni učinak ovog visokovrijednog povrća. Što više začinimo brokulu, s raznim začinima poput gorušice, hrena ili wasabija, učinak brokule će biti veći.

U velikom broju slučajeva, dugom termičkom obradom u vodi uništimo benefite brokule, a dovoljno je samo nekoliko minuta termičke obrade na laganoj pari da bismo u punom opsegu očuvali njene visokovrijedne sastojke.

No, istraživanje provedeno u časopisu British Journal of Nutrition je pokazalo da čak i kad je brokula prekuhana, njene pozitivne zdravstvene učinke uvelike možemo očuvati ukoliko je kombiniramo s hranom koja sadrži enzim mirozinazu (rotkva, kupus, potočarka) .To je enzim koji je neophodan u sintezi sulforafana, sastojaka iz povrća koji imaju antikarcinogeni učinak.

Ukoliko je prisutna mirozinaza u hrani, sulforafan se brzo oslobađa i apsorbira u tankom crijevu, te unutar 30 minuta možemo zabilježiti njegovu bioaktivnost. Inače, prethodna istraživanja su otkrila da bakterije crijeva oslobađaju sulforafan u nižim dijelovima gastrointestinalnog sustava (debelo crijevo), gdje apsorpcija teče puno sporije nego u tankom crijevu.

Znanstvenici na kraju zaključuju da tek 3 do 5 serviranja brokule na tjedan osigurava antikarcinogeni učinak. No, ne zaboravite je dodatno kombinirati s drugim namirnicama kako bi taj učinak bio još veći.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: karcinom,

Komentari