Datum objave: 11. 08. 2015.

Mnoga istraživanja ukazuju na povezanost niskih razina vitamina D i većeg rizika od kardiovaskularnih bolesti, međutim, ova veza do sad nije bila ispitana kod djece. Stoga je skupina kanadskih istraživača odlučila ispitati razine vitamina D i tzv. ne-HDL-kolesterola u krvi kod djece dobi 1-5 godina.

Inače, ne-HDL-kolesterol predstavlja ukupni kolesterol u krvi izuzev „dobrog“, HDL-kolesterola, a služi kao pokazatelj kardiovaskularnog zdravlja.

Na uzorku od 1 961 djeteta, u istraživanju je primijećena statistički značajna povezanost viših razina vitamina D i nižeg ne-HDL-kolesterola u krvi, a ovi rezultati ostali su značajni čak i kada su se u obzir uzeli indeks tjelesne mase i razina tjelesne aktivnosti djece.

Autori su naveli kako rezultati upućuju da razvoj kardiovaskularnih bolesti možda počinje već u djetinjstvu, a ukoliko se i u drugim istraživanjima primijeti povezanost vitamina D i razine kolesterola, ovaj vitamin bi se mogao pokazati korisnim u smanjenju rizika od bolesti srca i krvnih žila počevši već od ranog života.

Izvor: PLOS ONE

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: bolesti srca,

Komentari