Maja Biličić

Datum objave: 12. 10. 2017.

Dodavanje membrana mliječnih masnih globula u dojenački mliječni pripravak povezan je s razvojem mozga djeteta, boljom apsorpcijom hranjivih tvari te jačanjem imunosnog sustava, pokazao je pregled ranije provedenih istraživanja.

Ovaj pregled znanstvenici su odlučili provesti zbog tehnološkog napretka koji im dozvoljava napraviti ekstrakciju vrlo osjetljivog, nutritivnog sastojka koji se gubi pri izradi dojenačkog mliječnog pripravka. Pregled je uključivao ranije provedena istraživanja koja su se bavila učinkom dodavanja membrane mliječnih masnih globula u prehranu novorođenčadi.

Jedno od istraživanja provedeno je na djeci dobi 2,5 do 6 godina. Ispitanicima su znanstvenici dnevno davali pripravak na bazi mlijeka s fosfolipidima iz membrane mliječnih masnih globula. Otkrili su da su tijekom četveromjesečnog konzumiranja spomenutog pripravka djeca vrućicu imala čak nekoliko dana kraće no inače.

U drugom su pak istraživanju znanstvenici nasumično odabrali dojenčad do 2 mjeseca starosti te im četiri mjeseca davali standardni mliječni pripravak ili mliječni pripravak obogaćen proteinima iz membrane mliječnih masnih globula. Ispitanike su zatim pratili do 12 mjeseci starosti, a kontrolna grupa bila je dojenčad hranjena majčinim mlijekom.

Nakon toga prikupljeni su podaci 73 dojenčadi iz grupe koja je konzumirala obogaćeni mliječni pripravak, 68 dojenčadi iz grupe koja je konzumirala standardni mliječni pripravak te podaci 72 dojenčadi iz kontrolne grupe.

Rezultati su ukazali na manju učestalost upale srednjeg uha kod grupe koja je konzumirala obogaćeni mliječni pripravak u odnosu na onu koja je konzumirala standardni pripravak (1% naspram 9%) te rjeđe korištenje antipiretika protiv vrućice (25% naspram 43%).

Potrebno je novo, dobro osmišljeno, randomizirano i kontrolirano istraživanje koje će znanstvenicima pomoći utvrditi optimalne razine pojedinih sastojaka membrane mliječnih masnih globula te potvrditi njihovu bezopasnost.

Izvor: Nutrients

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: bebe, djeca, dojenačke formule, dojenje,

Komentari