Datum objave: 14. 01. 2016.

Prema novom američkom istraživanju objavljenom u časopisu Nutrition Research, svakodnevna umjerena konzumacija badema može znatno poboljšati kvalitetu prehrane odraslih i djece.

U istraživanju je sudjelovalo 29 parova roditelja s malom djecom prosječne dobi 35, odnosno, 4 godine kojima je dana određena zaliha badema i bademovog maslaca kako bi ih mogli svakodnevno konzumirati. Odraslima je savjetovano da djeci daju oko 15 g bademovog maslaca na dan,a da oni sami svakodnevno unesu oko 45 g cjelovitih badema. Nakon nekoliko tjedana, rečeno im je da se mogu vratiti uobičajenim prehrambenim navikama, no prehrana im je bila i dalje praćena.

Kasnija analiza uz pomoć Healthy Eating Indexa (HEI), koji predstavlja alat za određivanje kvalitete prehrane, tj. podudarnosti prehrane s američkim prehrambenim smjernicama, pokazala je da su bademi znatno doprinosili boljoj ukupnoj kvaliteti prehrane. HEI zapravo predstavlja skalu koja boduje prehranu od 0 do 100, a svakodnevni unos badema pripomogao je prosječnom povećanju HEI-bodova sa 54 na 61. Navedenom je najviše doprinio relativno visok sadržaj proteina i esencijalnih masnih kiselina u bademima, iako se ovo orašasto voće cijeni i zbog svog sadržaja vitamina E i magnezija.

Pošalji prijatelju na email

Komentari