Datum objave: 28. 10. 2009.

Rezultati britanskog istraživanja provedenog na više od 57 000 muškaraca i žena donose još dobrih vijesti o omega - 3 masnim kiselinama.

U periodu praćenja dugom osam godina, primijećeno je kako je u pojedinaca koji su svakodnevno konzumirali više od 0.39 grama omega-masnih kiselina, drastično manje (za čak 27%) dolazilo do razvoja akutnog koronarnog sindroma. Poimence, kiseline zaslužne za taj benefit su EPA (eikozapentaenoična kiselina), DHA (dokozaheksenoična k.) i DPA (dokozapentenoična k.) koje smanjuju razinu štetnih masnoća u krvi, sprječavaju nastanak krvnih ugrušaka, snižavaju krvni tlak i popravljaju krvožilnu funkciju. To rezultira smanjenim rizikom od nastanka akutnog koronarnog sindroma koji se manifestira bolovima u prsištu i anginom pektoris.

Da bi benefit bio ostvaren, znanstvenici preporučuju dnevnu konzumaciju od 1000mg navedenih masnih kiselina.

Izvor: British Journal of Nutrition, October 2009

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: omega,

Komentari