Josip Rešetar

Datum objave: 04. 06. 2018.

Proteini iz namirnica animalnog podrijetla povezani su s većim rizikom od bolesti srca za razliku od biljnih proteina iz orašastog voća i sjemenki, zaključak je nedavne kohortne studije.

Duže vrijeme kardiovaskularne bolesti su se usko vezale uz sastav masti unutar namirnica, pa su tako namirnice bogate zasićenim masnim kiselinama, obično prisutnim u mesu, smatrane štetnima, dok su nezasićeni oblici masnih kiselina, obično prisutni u biljnim uljima i sjemenkama, povezivani s blagotvornim učincima na funkciju srca. Novo istraživanje ističe da osim masti i proteini imaju stanovit utjecaj na zdravlje srca i krvožilja.

U kohorti koja je obuhvatila preko 81000 ispitanika pronađeno je da su ispitanici koji su konzumirali meso u velikim količinama imali za 60 % povećan rizik od kardiovaskulrnih bolesti, dok su ispitanici s učestalom konzumacijom orašastog voća i sjemenki imali za 40 % smanjen rizik.

Pritom se povećan, odnosno smanjen, rizik pripisao ne samo sastavu masti u namirnicama već i proteinima, kao i njihovoj međusobnoj interakciji.

Buduća istraživanja promatrat će utjecaj određenih aminokiselina iz namirnica na rizik od krvožilnih bolesti te općeniti utjecaj proteina na parametre koje se povezuju s KVB kao što su sastav lipida, krvni tlak i pretilost.

Izvor: International Journal of Epidemiology

Pošalji prijatelju na email

Komentari