Vitaminoteka

Datum objave: 21. 08. 2019.

Analiza objavljena u časopisu Gut, pokazala je da je visoki unos omega-3 masnih kiselina iz plave ribe povezan s nižim rizikom od smrti kod osoba kojima je dijagnosticiran karcinom debelog crijeva.

U analizi su korišteni podaci prikupljeni u dvjema dugotrajnim javnozdravstvenim istraživanjima u kojima je sudjelovalo preko 173 000 žena i muškaraca dobi 30-75 godina. Tijekom nekoliko desetljeća praćenja ispitanicima su redovito bile procjenjivane prehrambene navike i zdravstveno stanje. Kod 1 659 sudionika tijekom istraživanja je dijagnosticiran karcinom debelog crijeva, a isti je bio uzrok smrti kod njih 169.

Nakon obrade podataka zamijećeno je da je udio omega-3 masnih kiselina u prehrani, u ovisnosti o dozi, bio povezan s rizikom od smrti od karcinoma debelog crijeva.

U usporedbi s ispitanicima koji su nakon dijagnoze karcinoma unosili manje od 0,1 g omega-3 masnih kiselina, oni koji su unosili barem 0,3 g imali su 41% niži rizik od smrti od ove maligne bolesti. Zanimljivo, potencijalni zaštitni učinak bio je najizraženiji kod visokih osoba i osoba normalnog stupnja uhranjenosti.

Zapaženu povezanost trebala bi potvrditi i druga istraživanja, a ako rezultati budu pozitivni, čini se da bi osobe s karcinomom debelog crijeva mogle imati velike koristi od povećanja unosa masne plave ribe.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: karcinom, Maligne bolesti, riba,

Komentari