Vitaminoteka

Datum objave: 12. 06. 2017.

Meksički znanstvenici otkrili su određene spojeve plave agave (Agave tequilana) koji pospješuju apsorpciju kalcija i magnezija, minerala zaslužnih za zdravlje kostiju.

U svom istraživanju znanstvenici su uočili da fruktani iz agave reagiraju s crijevnom mikrobiotom te potpomažu u formiranju nove kosti, čak i kod osoba s osteoporozom.



Istraživanje su proveli na miševima. Ženkama miševa odstranili su jajnike kako bi im inducirali osteoporozu. Zatim su im dali fruktane iz agave, a osam tjedana poslije uzeli su im uzorak bedrene kosti. Izmjerili su apsorpciju minerala i osteokalcina, koštanog proteina pokazatelja nastanka nove kosti.

Rezultati su pokazali 50% veću razinu osteokalcina kod miševa koji su unijeli fruktane. Također, promjer njihovih kostiju bio je veći od promjera kostiju miševa koji nisu dobili fruktane. S obzirom na to da fruktani reagiraju s crijevnom mikrobiotom, potrebno je imati zdrava crijeva kako bi se mogli pretvoriti u masne kiseline i sudjelovati u poboljšanju zdravlja kostiju.

Znanstvenici tvrde da bi sastojci plave agave mogli postati dijelom novog načina liječenja osteoporoze i prijeloma kostiju kod osoba starijih od 50 godina. Nadaju se da će moći provesti daljnja istraživanja koja će plavu agavu pogurnuti u tom smjeru.

Izvor: Materials

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Kosti i zglobovi, Plava agava,

Komentari