Datum objave: 10. 01. 2011.

Način plaćanja prilikom kupovine utječe na odabir namirnica, objavili su znanstvenici sa Sveučilišta Binghamton.

Znanstvenici su bilježili stvarne nabave živežnih namirnica oko 1000 domaćinstava tijekom razdoblja od 6 mjeseci i otkrili kako ispitanici koji namirnice plaćaju kreditnom ili karticom tekućeg računa, pokazuju veću sklonost odabiru ''nezdravih'' namirnica i impulzivnoj kupovini. Nadalje, zabilježeno je kako plaćanje gotovinom smanjuje impulzivnu kupovinu i utječe na odabir ''zdravijih'' namirnica.

Rezultati nekoliko istraživanja su otkrili kako je plaćanje gotovinom psihološki bolnije od plaćanja karticom i upravo taj osjećaj plaćanja gotovinom obuzdava impulzivno ponašanje i lošiji odabir namirnica. Ovi rezultati ukazuju kako psihološko stanje i način plaćanja interaktivno utječu na vrstu kupljenih namirnica.

S obzirom da mnogi konzumenti nastoje kupovati ''zdravije'' namirnice, ali im to često ne polazi za rukom, impulzivnu kupovinu mogu pokušati spriječiti na način da u supermarkete odlaze isključivo sa gotovinom u novčaniku.

Izvor: Journal of Consumer Research

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: istraživanja,

Komentari