“Pivski trbuh” povećava rizik za razvoj dijabetesa tipa 2

Datum objave: 22. 03. 2005.

Rezultati studije nedavno objavljene u American Journal of Clinical Nutrition sugeriraju da se prema obimu struka muškaraca može bolje predvidjeti rizik za razvoj dijabetesa tipa 2 nego prema indeksu tjelesne mase (ITM)..

Istraživači su sudionike studije podijelili u pet skupina, ovisno o obimu struka. U usporedbi sa muškarcima čiji obim struka je bio najmanji (74 – 86 cm), rizik za razvoj dijabetesa kod muškaraca čiji obim struka je bio:

· 86 – 90 cm; porastao je 2 puta
· 91 – 96 cm; porastao je 3 puta
· 97 – 101 cm; porastao je 5 puta
· 102 – 157; porastao je 12 puta.

Na osnovu rezultata, znanstvenici sugeriraju da se općeprihvaćene preporuke prema kojima se u svrhu smanjenje rizika od razvoja dijabetesa tipa 2 preporuča skidanje obima struka tek kad dosegne 101 cm, trebaju revidirati.

Izvor: American Journal of Clinical Nutrition, Vol. 81, No. 3, 555-563, March 2005

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: debljina, dijabetes,

Komentari