Pivo za ublažavanje simptoma menopauze

Datum objave: 24. 04. 2006.

Prvo su objavili studiju prema kojoj od piva ne raste trbuh, potom su otvorili prvu pivsku kupelj, a sada, Česi nastoje proizvesti pivo koje bi ženama trebalo olaklšati simptome menopauze.

Stručnjaci u Republici Češkoj rade na pivu koje bi ženama trebalo smanjiti valunge, probleme sa spavanjem i ostale simptome karakteristične za razdoblje menopauze.

Prema riječima Karela Kosara, direktora istraživačkog instituta u Pragu, u institutu se radi na proizvodnji niskokaloričnog piva sa niskim postotkom alkohola i povećanoj količini fitoestrogena. Fitoestrogen je biljni oblik hormona estrogena, ženskog spolnog hormona čija razina pada kod žena u menopauzi, a što je, vjeruje se, i uzrok brojnim simptomima menopauze. Zbog toga se, estrogenima slične tvari prisutne u biljkama – fitostrogeni, često koriste u kontroli simptoma menopauze.

U ječmenom i sladu hmelja, koji se koriste u proizvodnji mnogih vrsta piva prirodo su prisutni fitoestrogeni. Direktor praškog Instituta naglašava da bi njegovi znanstvenici mogli proizvesti pivo, specijalno za žene u menopauzi, koje bi imalo povećanu razinu fitoestrogena.

Ginekolozi koji surađuju sa Institutom izvjestili su o dobrim rezultatima kliničkih pokusa kojima su pratili utjecaj ovog specijalnog piva na 20 žena.

Dobrovoljke koje su svaku večer, u razdoblju od 2 mjeseca pile 3 dcl piva, imale su manje neugodnih simptoma menopauze.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: pivo,

Komentari