Pivo, vino i infekcije bakterijom Helicobacter pylori

Datum objave: 01. 01. 2005.

Osobe koje nekoliko puta tjedno konzumiraju umjerene količine piva ili vina manje su rizični na infekciju bakterijom Helicobacter pylori, bakterijom koja uzrokuje upalne promjena na sluznici želuca.

Irski istraživači testirali su 10537 osoba na infekciju spomenutom bakterijom te istovremeno ispitali osobe o njihovim navikama unosa alkohola, kave i pušenja.

Rezultati istraživanja su pokazali da su dovoljne tri čaše vina tjedno kako bi se rješili infekcije Helicobacter pylori. Tri do šest čaša vina tjedno smanjile su broj infekcija za 11%, a više od 6 čaša tjedno za dodatnih 6%. Što se piva tiče, jedno do dva tjedno, smanjila su broj infekcija za 11%, a 3 – 6 piva za dodatnih 6%.

Isto tako, rezultati su pokazali da žestoka alkoholna pića nisu polučila nikakvo zaštitno djelovanje na infekciju Helicobacter pylori.
Istraživači pretpostavljaju da se ovakvo djelovanje piva i vina može pripisati njihovoj sposobnosti da pojačaju lučenje želučane kiseline te povećaju brzinu želučanog pražnjenja. Također, vino i pivo sadrže neke komponente koje imaju antimikrobno djelovanje te prema tome, njihovo zaštitno djelovanje vjerojatno nema nikakve veze za sadržajem alkohola.

Za razliku od prethodnih studija, u ovoj studiji nije pronađena veza između infekcije Helicobacter pylori i konzumiranja kave i cigareta.

Izvor: The American Journal of Gastroenterology.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: pivo, vino,

Komentari