Pivo i zdravlje

Datum objave: 21. 11. 2006.

Okrugli stol o pivu i zdravlju održat će se u petak, 24. studenog 2006. u Novinarskome domu u Zagrebu. Na okruglom stolu sudjelovat će brojni stručnjaci s područja medicine, nutricionizma i biotehnologije, a ujedno će biti predstavljena edukativna knjižica 'Korisni učinci umjerenog konzumiranja piva' u izdanju Grupacije proizvođača piva, slada i hmelja Hrvatske gospodarske komore. Knjižica je prijevod istoimene publikacije koju su nedavno izdali 'The Brewers of Europe'.

Uvidom u sadržaj knjižice uvjerili smo se kako postoji pregršt znanstvenih dokaza o korisnom djelovanju umjerene konzumacije piva na zdravlje. O blagotvornom djelovanju vina zna se mnogo, a pivo dobiva svoje zasluženo mjesto tek u posljednjih nekoliko godina, posebice od otkrića ksantohumola, fitokemikalije iz hmelja s iznimno povoljnim djelovanjem na srce i krvne žile.

Za sve one koji vjeruju da je pivo odgovorno za suvišne kilograme ili poznati 'pivski trbuh' prenosimo citat iz knjižice koji će ih možda razuvjeriti;

"U pivu nema masti i kolesterola, a sadrži tek manju količinu slobodnih šećera. Kalorije u pivu uglavnom potječu od alkohola. Pivo sadrži manje kalorija nego druga pića, ali se često konzumira u većim količinama.

Izraz “pivski trbuh” se povezuje s debljinom pivopija u nekim dijelovima Europe, ali do njegovog nastanka možda ne dolazi zbog piva, nego zbog drugih obilježja ponašanja pivopija. U nekoliko je istraživanja ukazano na vezu između konzumiranja piva i loše prehrane i vjerojatno je da je “pivski trbuh” posljedica konzumiranja hrane bogate kalorijama i mastima.

U jednom novijem istraživanju posebna pažnja je usmjerena na predodžbu “da su pivopije u prosjeku deblji od apstinenata i ljudi koji piju vino i žestoka pića”, sa zaključkom da je malo vjerojatno da se konzumiranje piva može povezati s parametrima kojima se određuje pretilost kao što su indeks tjelesne mase ili opseg struka. Ovim se istraživanjem također pokazalo da je umjereno
konzumiranje alkohola kod žena povezano s nižim indeksom tjelesne mase."

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: pivo,

Komentari