Pivo - hrana za kosti

Datum objave: 28. 04. 2004.

Dvije nedavno provedene studije navode na zaključak da bi umjerena konzumacija piva mogla preventivno djelovati na razvoj osteoporoze.

Prema prvoj studiji, objavljenoj u veljači, u časopisu Journal of Bone and Mineral Research , postoji snažna pozitivna veza između unosa prehrambenog silicija i gustoće koštane mase kod muškaraca i žena u menopauzi (J Bone Miner Res 2004;19:297-307).

Prema drugoj pak studiji, pivo je dobar izvor prehrambenog silicija visoke bioraspoloživosti. Stručnjaci su ispitivali sadržaj silicija u 76 različitih vrsta piva te pratili njegovu apsorpciju kod 17 dobrovoljaca, 9 muškaraca i 8 žena. Nakon konzumiranja piva, sudionicima studije je mjerena razina silicija u krvi i urinu te je uočeno da se razina silicija, i u krvi i u mokraći sudionika studije, značajno povećala nakon unosa piva. Bioraspoloživost silicija nije ovisila o vrsti piva. (British Journal of Nutrition, March 2004, vol. 91, iss. 3, pp. 403-409(7))

Ako se povuku paralele između ove dvije studije, nije teško zaključiti da bi pivo moglo igrati pozitivnu ulogu u održavanju zdravlja kostiju.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: pivo,

Komentari