Datum objave: 10. 05. 2012.

Jedenjem pistacija možemo utjecati na sastav bakterija u probavnom sustavu, objavili su američki znanstvenici.

Pistacije imaju karakteristike prebiotika, odnosno sadrže neprobavljiva prehrambena vlakna, koja u crijevu predstavljaju hranu korisnim bakterijama. Također sadrže i fitokemikalije koje pokazuju sposobnost modifikacije sastava bakterija u crijevu. Hrana s karakteristikama prebiotika potiče rast dobrih i korisnih bakterija u probavnom sustavu.

Istraživanje je pokazalo da osobe koje jedu svaki dan oko 2 serviranja pistacija imaju povećani udio crijevnih bakterija koje proizvode butirat, koji je vrlo važan izvor energije za epitelne stanice crijeva te igra važnu ulogu u održanju probavnog sustava zdravim.

Jedno serviranje pistacija (49 zrna) ima 160 kcal i 3 grama prehrambenih vlakana (12% preporučenih dnevnih vrijednosti). Pistacije su i izvrstan izvor vitamina B6, bakra i mangana, kao i fosfora te tiamina.

Izvor: American Society for Nutrition

Pošalji prijatelju na email

Komentari