Prema rezultatima nove studije, konzumacija pistacije, kao dio uravnotežene prehrane, može povećati razinu antioksidansa u krvi odraslih osoba koje imaju povišeni kolesterol.
Svakodnevni unos pistacije, u količini od oko 40 do 85 g, može povećati razine beta karotena, luteina i γ – tokoferola u krvi. Također, ispitanici koji su unosili pistacije imali su nižu koncentraciju oksidiranog LDL kolesterola u krvi u usporedbi s ispitanicima koji nisu unosili pistacije. Oksidirani LDL kolesterol se dovodi u vezu s upalnim stanjem i nakupljanjem plaka na stijenkama krvnih žila.
Autori tvrde kako rezultati njihove studije ukazuju da prehrana koja štiti srce i krvne žile, a uključuje i unos pistacije, doprinosi smanjenju razine oksidiranog LDL kolesterola djelomično kroz mehanizam sniženja ukupnog kolesterola, ali i zbog dodatne koristi, a to je povećanje razine antioksidansa u krvi.
Izvor: Journal of Nutrition