Datum objave: 06. 05. 2021.

Uzimanje ekstrakta kore francuskog primorskog bora može smanjiti oksidativni stres i ublažiti simptome boli kod osoba s fibromialgijom, pokazuju rezultati nove studije.

Istraživanje je provedeno na 50 ispitanica, prosječne starosti 47 godina, tijekom četiri tjedna. Ispitanice su patile od idiopatske fibromialgije s umjerenim simptomima i povišenom razinom oksidativnog stresa. Autori studije podijelili su ih u dvije skupine: kontrolnu skupinu koja je slijedila standardnu ​​rutinu svakodnevnog istezanja, aerobnih vježbi, primjene lokalne topline, spavanja i meditacije, dok je ekperimentalna skupina uzimala 150 mg piknogenola dnevno, uz provođenje iste standardne rutine.

Rezultati su pokazali kako je uzimanje 150 mg ekstrakta kore francuskog primorskog bora dnevno ublažilo simptome fibromialgije, uključujući smanjenje broja ispitanika s ukočenošću za 54%, u usporedbi sa 17% u kontrolnoj skupini.

Također, zabilježeno je smanjenje broja ispitanika s bolovima koji se pogoršavaju umorom za 58%, u odnosu na 14% u kontrolnoj skupini. Uočeno je i smanjenje broja ispitanika sa simptomima sindroma iritabilnog crijeva za 71%, u usporedbi s  8% u kontrolnoj skupini te smanjenje broja ispitanika s migrenom za 64%, u odnosu na 20% u kontrolnoj skupini.

Čini se kako uzimanje ekstrakta kore francuskog primorskog bora koji sadrži aktivni spoj piknogenol može pomoći u kontroli i smanjenju intenziteta uobičajenih simptoma povezanih s fibromialgijom. Autori studije zaključuju kako bi piknogenol mogao predstavljati siguran način upravljanja simptomima kod većine pacijenata s ovom bolešću, čak i tijekom duljih razdoblja, smanjujući potrebu za uzimanjem lijekova.

Izvor: Panminerva Medica

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: fibriomialgija, piknogenol,

Komentari