Josip Rešetar

Datum objave: 18. 10. 2018.

Primjena dodatka prehrani s piknogenolom povezana je s poboljšanjem blažeg oblika kognitivnog pada kod starijih osoba, zaključak je istraživanja objavljenog u časopisu Minerva Medica.

U osmotjednom istraživanju sudjelovalo je 87 muškaraca starosti 55 do 75 godina kojima je pomoću mentalnog testa MMSE dijagnosticiran blaži oblik kognitivnog pada. Svi ispitanici su nakon dijagnosticiranja uzimali standardnu terapiju za blaži kognitivni pad, ali je polovica svakodnevno uzimala dodatnih 150 mg piknogenola u obliku dodatka prehrani. Po isteku ispitivanja ispitanici su ponovno ispunjavali MMSE test.

Ispitanici koji su uzimali piknogenol postigli su značajno bolje rezultate na ponovljenom MMSE testu u odnosu na rezultate koje su postigli prije početka studije. Rezultati ispitanika koji nisu uzimali piknogenol bili su slični kao i prije početka studije.

Poboljšanje kognitivnih funkcija u kratkom vremenu znanstvenici pripisuju svojstvu piknogenola da relativno brzo utječe na smanjenje oksidativnog stresa čime usporava procese starenja. Međutim, zbog nerazjašnjene poveznice oksidativnog stresa i kognitivne funkcije dodatno se predlaže provođenje studija s većim brojem ispitanika i dužim vremenom provedbe.
 

Pošalji prijatelju na email

Komentari