Datum objave: 27. 02. 2007.

Perfekcionisti su skloniji mogućnosti obolijevanja od iritabilnog kolona nakon preboljele crijevne infekcije, ustanovili su znanstvenici sa Sveučilišta Southampton, prenosi Hina.

Znanstvenici su o povezanosti stresa s ovom bolešću proveli istraživanje između 620 osoba koje boluju od gastroenteritisa, prenose britanski mediji.

Gastroenteritis je upala tankog crijeva koja izaziva grčevitu abdominalnu bol, proljeve, a nekad i krvarenja.

Osobe koje su se "preforsirale" u nekom poslu ili su bile tjeskobne bile su i podložnije razvoju iritabilnog kolona, najčešće gastrointestinalne bolesti, čiji je uzrok promjena intestinalnog motiliteta pri čemu važnu ulogu igraju psihološke promjene.

Znanstvenici smatraju da studija, čiji su rezultati objavljeni u časopisu "Gut", može objasniti zašto se kod nekih osoba nakon infekcije crijeva razvije iritabilni kolon.

"To su najčešće osobe koje imaju visoka očekivanja od sebe i drugih i smatraju da sve što naprave mora biti savršeno", objasnila je dr. Rona Moss-Morris koja je vodila istraživanje.

Kod svakog desetog pacijenta razvije se bolest iritabilnog kolona nakon bakterijske crijevne infekcije, unatoč tomu što je osoba ranije bila u potpunosti zdrava.

Takve infekcije najčešće uzrokuju upale i gnojne čireve u crijevima te u nekim slučajevima mogu uzrokovati povraćanje i krvarenje iz rektuma.

Osobe koje su dobrovoljno sudjelovale u istraživanju i kod kojih je dijagnosticiran iritabilni kolon, liječnicima su se žalile na visoki stupanj stresa, tjeskobe i psihosomatske simptome, za razliku od onih kod kojih se ovo stanje nije razvilo. "Ovdje nije riječ o hipohondrima, nego o osobama koje su jednostavno imale negativan stav prema simptomima svoje bolesti", rekla je dr. Moss-Morris, ponovivši kako je riječ o osobama s visokim očekivanjima prema sebi samima i svemu što čine.

Sugerirala je kognitivno-bihevioralnu terapiju koja bi kod ovakvih ljudi mogla postići značajne rezultate, istodobno kazavši kako to ipak ne znači da je kod iritabilnog kolona problem u potpunosti psihološke prirode.

Izvor: www.hina.hr

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: probava,

Komentari