Vitaminoteka

Datum objave: 18. 10. 2019.

Prema nedavnom istraživanju, uzimanje kolagenskih peptida kao dodatka prehrani može imati utjecaj na poboljšanje formiranja kostiju i smanjenje loma kostiju.

Kolagen je ključna komponenta kostiju jer predstavlja 80% ukupne proteinske mase u kosturu i time ima važnu ulogu u strukturi koja omogućuje pohranjivanje minerala. Formirajući duga vlakna, kolagen pruža kostima snagu i fleksibilnost da se odupiru prijelomu.

Kombinirajući in vivo, ex vivo i klinički pristup, znanstvenici su istraživali stanične mehanizme pomoću kojih bioaktivni peptidi kolagena djeluju blagotvorno na kostur. Model ex vivo dizajniran je tako da posebno uzme u obzir promjene kroz koje prolaze peptidi kolagena uneseni oralno te prolazeći kroz probavni sustav.

Istraživanje provedeno na miševima pokazalo je da serum miševa obogaćen metabolitima kolagenskih peptida ima izravan stimulativni utjecaj na aktivnost osteoblasta, stanica koje izgrađuju koštanu masu te na procese uključene u formiranje koštane mase.

Nadalje, inhibirana je i diferencijacija osteoklasta, stanica koje razgrađuju koštanu masu, što znači da se ne mogu razviti u zrele i potpuno funkcionalne stanice te tako razgraditi kost. Ovi učinci nisu primijećeni u kontrolnoj skupini.

Kako bi se procijenila važnost ovih rezultata za ljude, dizajn studije bio je prilagođen za ponavljanje na ljudskim dobrovoljcima. 10 zdravih dobrovoljaca gladovalo je 12 sati, a zatim su uzeli 25 g kolagenskih peptida ili hidroliziranog kazeina otopljenog u vodi. U prvom satu nakon uzimanja, prikupljena je krv kako bi dobili metabolitima obogaćen serum, a ispitivanja bioaktivnosti izvedena su na modelima ljudskih stanica u skladu s metodologijom koju su razvili istraživači.

Promatranja su bila u potpunosti u skladu s rezultatima ispitivanja mišjih stanica. Istraživači također ističu da su kolagenski peptidi iz različitih sirovina (goveda, svinje, ribe) pokazali usporedive učinke.

Takvi nalazi, podržani na pretkliničkoj i kliničkoj razini, posebno su značajni jer se učestalost osteoporoze povećava na globalnoj razini, a proizvođači sada nastoje razviti nove, sigurne proizvode za promicanje zdravlja kostiju koji će služiti kao prehrambeno preventivno rješenje očuvanja zdravlja.

Izvor: Nutrients

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: kolagen, kosti, osteoporoza,

Komentari