Josip Rešetar

Datum objave: 27. 11. 2018.

Pčelinja pelud i proizvodi koji sadrže pčelinji cvjetni prah imaju izniman nutritivni profil što je posljedica prisutnosti aktivnih prirodnih metabolita poznatijih i kao fitometabolita, kratko je priopćenje znanstvenika u studiji novijeg datuma.

Blagotvoran učinak pčelinje peludi, koji obuhvaća antioksidativna, antibakterijska, protuupalna i antikarcinogena svojstva, odavno je prepoznat od strane farmaceutske industrije koja na tržištu nudi proizvode od žvakaćih guma od propolisa pa sve do dodataka prehrani koji sadrže ekstrakt pčelinje peludi.

Štoviše, konzumacija proizvoda koji sadrže pčelinju pelud zbog nutritivnih svojstava se preporučuje kod djece sa zabilježenim gubitkom apetita ili kod djece koja pate od malnutricije.

Primjena bi mogla biti korisna i kod odraslih osoba koje provode naporne poslove budući da je pčelinji polen pokazao blagotvoran učinak kako na tjelesno tako i na mentalno stanje pojedinaca.

Ono na što treba obraditi pozornost jest činjenica da pčelinja pelud i proizvodi na bazi pčelinje peludi sadrže određene alergene što kod nekih osoba može prouzrokovati alergijsku reakciju.

Izvor: Journal of Functional Food
 

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Pčelinji proizvodi, polen,

Komentari